De Facebookmunt

We zijn sinds enkele jaren actief in het Blockchainlab Drenthe. Het lab houdt elke maand een meetup en tijdens zo’n bijeenkomst worden presentaties gegevens over blockchainonderwerpen. Soms technisch, vaak toepassingsgericht. Geïnteresseerden uit het noorden van Nederland bezoeken de meetup.

Wat is blockchain?

Het is de technologie die onder meer gebruikt wordt voor Bitcoin. Dat is een nieuw betalingsnetwerk met een nieuw soort geld. Blockchaintechnologie zorgt er voor dat betalingstransacties met Bitcoin eerlijk verlopen en niet gemanipuleerd worden. In het lab zijn we minder geïnteresseerd in cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. We richten ons op andere toepassingen van blockchain zoals elektronisch stemmen en het gepseudonimiseerd opslaan van gegevens.

Facebook en blockchain

Facebook heeft een aantal maanden geleden een cryptomunt aangekondigd, de Libra. Grote partners zoals creditcardmaatschappijen en betalingsproviders ondersteunden het initiatief. Gezien de enorme hoeveelheid gebruikers van Facebook waren de verwachtingen enorm.

Negatieve reacties

De reacties op Facebook’s Libra waren zacht gezegd niet positief. Nationele overheden en centrale banken zijn bang voor het verlies van controle over lokaal gebruikte valuta. Of voor de situatie dat een commerciële partij zoals Facebook monetair de dienst uitmaakt in een land. Die reacties hebben er toe geleid dat de steun voor Libra sterk is afgebrokkeld. De verwachting is dat de cryptomunt van Facebook op dit moment niet haalbaar is.

En nu?

Het blijft niet bij het oude. De verwachting is dat nationale overheden en centrale banken door de misschien nu mislukte Libra snel komen met eigen varianten van cryptovaluta die voor hen wel controleerbaar zijn.

Activiteiten
blockchain, blockchainlab,