Calibri wordt vervangen

Een van de meest gebruikte letters ter wereld wordt vervangen. Calibri is 15 jaar lang het standaardlettertype van Microsoft geweest. Wie een tekstdocument of spreadsheet start krijgt de Calibri als basisletter. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het lettertype is van een Nederlandse ontwerper: Lucas de Groot.

Nieuw lettertype

De voorganger van de Calibri was het lettertype Times New Roman. Met de Calibri kwam de overstap naar een schreefloos lettertype. Microsoft vindt het na 15 jaar tijd voor vernieuwing. Daarom zijn er vijf nieuwe lettertypes ontworpen met de namen Grandview, Skeena, Bierstadt, Tenorite en Seaford. Later dit jaar wordt een keuze gemaakt en in 2022 wordt een van die lettertypes de nieuwe standaard.

Veel lettertypes in gebruik

Wereldwijd bestaan er onnoemelijk veel lettertypes. Hoeveel precies is niet bekend, maar het bedrijf Monotype, een van de grootste uitgevers van lettertypes ter wereld, heeft er meer dan tienduizend. Per lettertype worden voor ons westerse schrift zo’n vijfhonderd tot zevenhonderd tekens ontworpen. Het Japanse schrift is fors complexer en bevat zo’n 65 duizend tekens.

Kenmerken

Een goed lettertype is niet verwarrend en goed leesbaar. Maar ook groot genoeg, met genoeg contrast en staat niet te dicht op elkaar. Welk lettertype het wordt, dat weten we volgend jaar. Dit nieuwe lettertype wordt dus voor het standaard lettertype voor Microsoft-documenten.

Voor websites gebruiken we vaak Google fonts, met keuze uit ruim 1.000 soorten.

Nieuws