Dertig jaar www

Het World Wide Web bestaat 30 jaar. Dertig jaar nog maar! Internet bestaat al langer, maar Tim Berners Lee bedacht het 30 jaar geleden een toepassing van internet: www. Het duurde nog even voor er een eerste webpagina verscheen, dat was in 1991. Wij maakten onze eerste webpagina in 1996 🙂

Geen hosanna

Het Web is niet meer weg te denken en breng ons veel, maar het is geen groot feest. Het web heeft zich niet zo ontwikkeld als de gedachte was. Bedoeld als open ruime is het nu gesloten en bepalen grote commerciële partijen de inhoud: Google, Facebook, Apple en Amazon. De Volkskrant een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het web, inclusief de mening van zes experts over de ontwikkelingen op het web. Een van de experts is Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Techniek, onlangs nog spreker bij het Kenniscafé Emmen.

Hoe verder?

Er is hoop. Privacy en veiligheid worden steeds belangrijker, dat realiseren zich steeds meer mensen. De AVG/GDPR is een eerste stap voor meer privacy. Op vele fronten wordt gewerkt aan een eerlijker en vrijer internet. Ook Tim Berners-Lee maakt zich sterk voor een web met meer zeggenschap en privacy. Het web blijft, want is in de basis een prachtig systeem, het maakt informatie toegankelijk!

Nieuws
geschiedenis