Ethisch hacken

Wat is dat, ethisch hacken? Het is het testen van computersystemen op zwakke plekken. Dit gebeurt met toestemming om de beveiliging te verbeteren. Ethische hackers gebruiken dezelfde methoden als kwaadwillende hackers (black hats), maar dan om problemen te vinden en op te lossen. Ze zoeken naar kwetsbaarheden zoals onveilige code of slechte beveiligingsinstellingen. Na het vinden van problemen adviseren ze over hoe deze te verhelpen. Dit type hacken is legaal en helpt bij het beschermen tegen echte aanvallen. Ethische hackers werken vaak voor beveiligingsbedrijven of als consultants. Ze worden ook wel white hat-hackers genoemd, vandaar de afbeelding bij dit bericht.

DIVD

In Den Haag is het DIVD, een onderzoekinstituut en leerschool voor ethische hackers. Een van de mede-oprichters van het instituut is Victor Grevers, die tot 2 keer toe het Twitteraccount van Donald Trump wist te hacken. Hij maakte er geen misbruik van, maar wees de staf van de president op het lek. Nu is hij een van de mensen die stagiairs opleidt: hacken kan, maar wat mag je wel en wat mag je niet? Wie inbreekt in systemen en te veel bekijkt of downloadt is namelijk strafbaar. Het opleidingsprogramma van het Dutch Institute for Vulnerarbility Disclosure gaat daar op in.

Hack-game

Voor kinderen van 8-12 jaar is een educatieve game ontwikkeld, HackShield. In Nederland zijn rond de 200 duizend spelers, die cyberagent spelen en vrienden en familie beschermen tegen cyberaanvallen. Zo’n aanval kan al als een website een verlopen certificaat heeft.

De jonge spelers leren over internet, privacy en cybersecurity door puzzels op te lossen. De medeoprichter van HackShield, Tim Murck, zegt: ‘In mijn ogen is het belangrijker om kinderen te helpen nadenken over technologie, privacy en betrouwbare informatie online dan over Duitse grammatica – daar gebruiken ze over een paar jaar toch vertaalsoftware voor’. Daar kan hij best eens gelijk in hebben: online bewustwording en bescherming is cruciaal. Daar speelt het spel op in: de ‘cyber heroes’ met een hoge score worden in contact gebracht met het DIVD of IT-bedrijven voor stages.

Nieuws
hacken, security, veiligheid