Fietstocht Terug naar Westerbork

Eindelijk. Bijna anderhalf jaar later dan gepland en in afgeslankte vorm, maar Terug naar Westerbork is een feit.

Herdenkingstocht

Op 18 augustus 2021 zijn 95 studenten uit Nederland, Duitsland en Polen vertrokken om samen van Auschwitz naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork te fietsen. Daarmee herdenken zij 75 (+1) jaar Vrede en Vrijheid. Na zo’n 1.320 kilometer, waarvan 850 op de fiets, komt de groep fietsers op 31 augustus in Westerbork aan.

Bergen-Belsen Westerbork

Het oorspronkelijk plan was vanuit Bergen-Belsen nog eens 2.000 jongeren aan te laten sluiten voor de tocht. Dit plan is vanwege Corona geschrapt. De route van Bergen-Belsen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork is wel gemaakt en nu voor iedereen beschikbaar gesteld. Een tocht van 345 kilometer lang met 11 routepunten, allemaal aan de Tweede Wereldoorlog gelieerd.

Routes downloaden

De routes zijn in pdf en gpx beschikbaar. Kijk op route.terugnaarwesterbork.eu. Wilt u ze op uw mobiel? Ze zijn ook beschikbaar in de appstores van iOS en Android. Zoek op ’terug naar westerbork’. De app is gemaakt door de Routefabriek.

Websites met algemene informatie, de route en lesmateriaal

Wieswies is sinds begin 2018 betrokken bij dit initiatief. Ruim 3 jaar geleden kwam de stichting Terug naar Westerbork langs met de vraag voor digitale ondersteuning. We hebben het logo, een nieuwsbrief en een website gemaakt. Het zijn uiteindelijk 3 sites geworden: eerst een algemene website voor de stichting met uitleg over het initiatief. De stichting heeft ook educatief materiaal ontwikkeld. Daarvoor hebben we een website met lesmateriaal gemaakt. Tot slot is er voor de route een eigen website gemaakt, met kaartmateriaal en downloadmogelijkheden.

Terug naar Westerbork is een mooi project. We zijn trots dat we onderdeel van dit initiatief zijn en hebben grote waardering voor alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Nieuws, Websites