Help! WordPress heeft een nieuwe versie

Misschien heb je het al gemerkt bij het onderhouden van je website. WordPress heeft een belangrijke, nieuwe versie. Een nieuw onderdeel is de blokkeneditor voor het maken van berichten en pagina’s. Het zal even wennen zijn te leren werken met blokken. In plaats van het invoeren van alinea’s, kopteksten en opsommingen maak je nu voor elk onderdeel een blok aan.

Wat als je de blokkeneditor onhandig vindt?

Voor een aantal klanten is de blokkeneditor onhandig. Voor die klanten hebben we de oude, vertrouwde editor teruggezet. Mocht je ook nog niet klaar zijn voor de nieuwe blokkeneditor dan helpen we je graag door de oude editor weer terug te zetten.

Wat is eigenlijk een blok?

Voorbeeld van een pagina in WordPress met daarop een aantal blokken. Van elk blok kunnen direct de eigenschappen veranderd worden.

In de komende tijd zal steeds meer functionaliteit via blokken beschikbaar komen. Maar wat is eigenlijk een blok? Een blok is een onderdeel op een pagina of een bericht. Een kop en een paragraaf is een blok maar een plaatje en een tabel ook. Elk blok heeft knoppen waarmee de gebruiker direct de eigenschappen van dat blok kan instellen. Best handig als je weet hoe het werkt.

Waarom gaat WordPress met blokken werken?

WordPress gaat met blokken werken omdat gebruikers in een blok direct de eigenschappen van dat blok – zoals kleur, lettergrootte, afmeting en plaats op de pagina – kunnen beinvloeden. Het maken en publiceren van teksten gaat zo veel makkelijker. Voorheen moest de gebruiker op verschillende plekken in WordPress instellingen doen voor dezelfde tekst. Dat is ingewikkeld.

Nieuws
wordpress