Het draait lekker

Begin dit jaar is Wieswies een experiment gestart in de molen van Hoogeveen. Het doel is om via een website op afstand te kunnen zien of een molen draait of niet. “Als ie draait, is ie open!”: handig voor bezoekers want dan sta je niet voor een dichte deur. Op deze manier kan de toeristische waarde van een molen vergroot worden.

Gebruikte technologie

Het experiment is gestart bij Korenmolen de Zwaluw en wordt uitgevoerd door studenten van de ICT-Academie. In het experiment wordt gebruik gemaakt van de volgende technologieën:

  • het LoRa-netwerk van Didi/The Things Network, een netwerk voor het versturen van kleine hoeveelheden gegevens over een grote afstand waardoor in de molen geen internetverbinding nodig is.
  • Arduino/The Things Uno, een open source elektronicaplatform voor het maken van kleine, zelfstandig opererende computer die de communicatie die met het LoRa-netwerk regelt.
  • Een stofvrije en waterdichte ultrasoonsensor die met behulp van geluidsgolven in staat is beweging waar te nemen.
  • 3D-printtechnologie voor het maken van een bijna stofvrij kastje waarin de Arduinocomputer is bevestigd.

Doet het!

Tijdens onze laatste bijeenkomst hebben de studenten laten zien dat het experiment is geslaagd. Wanneer de molen draait is dat nu ook te zien via het LoRa-netwerk. De molenaar voegde hier lachend aan toe: “Fijn dat het werkt, maar ik kan zo ook zien of ie draait!”.

Hoe verder?

Na de zomerperiode gaan we resultaten van het experiment verwerken. Een aantal openstaande punten moet nog aangepakt worden. Misschien in de tussentijd kijken naar een tweede experiment bij een molen in Drenthe?

Nieuws
lora, molen