We krijgen de vraag nogal eens: zal ik een nieuwsbrief gaan versturen of niet. Zo ja: hoe doe ik dat? En mag het eigenlijk wel sinds de invoering van de AVG?
Waarom zou je nieuwsbrieven versturen?
Met een nieuwsbrief kan je klanten op de hoogte houden van wat je doet. Van daaruit kan je mogelijk nieuw werk genereren. Bestaande klanten of of aspirant-klanten hebben meer interesse van dan totale vreemden. Nieuwsbrieven zijn een eenvoudige en goedkope manier om je producten of diensten en de ontwikkelingen in je bedrijf steeds opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat doet Wieswies ook. In de nieuwsbrief melden we over opleveringen, nieuwe projecten en ontwikkelingen op het terrein van het web.
Nieuwsbrieven versturen en de AVG
En ja hoor: nieuwsbrieven versturen mag nog steeds, ook sinds mei 2018 en de invoering van de GDPR/AVG. Belangrijk is dat je niet zomaar een nieuwsbrief mag sturen, de ontvanger moet actief toestemming geven.
- Verwijder overbodige persoonsgegevens
- Maak een strikte scheiding tussen klanten en overige contacten
- Bied een opt-out en een mogelijkheid tot bezwaartekening aan
- Niet zeker van je zaak? Vraag opnieuw toestemming
- Aanmelden voor de nieuwsbrief moet actief gebeuren
- Stel een privacystatement op
- Stel een verwerkingsregister op
Nieuwsbriefmodules
Voor het maken en versturen van nieuwsbrieven zijn verschillende programma’s. Vaak zijn ze gratis. YMLP en LaPosta bijvoorbeeld, maar de meest gebruikte is Mailchimp. Er zijn veel voorbeelden die je makkelijk aan kunt passen. Wieswies kan je daarbij op gang helpen. Interesses? Neem contact met ons op.
Automatisch versturen
Ook interessant: voor www.geesweb.nl hebben we een module op de WordPresswebsite geïnstalleerd. Die module zorgt ervoor dat nieuwsberichten die gelabeld zijn met ‘nieuwsbrief’ verzameld worden en verstuurd. De periode is in te stellen, in Gees is de keuze gemaakt om dat maandelijks te doen. Handig want je maakt nieuwsberichten op je WordPresswebsite en meer hoef je niet te doen, de nieuwsbrief wordt automatisch verstuurd.
Pluspunten van nieuwsbrief versus een gewone e-mail sturen? Een nieuwsbrief kun je opmaken, ook met foto’s. En je kunt zien of de ontvanger hem geopend of gelezen heeft!