Oktober: cyberbeveiligingsmaand

Oktober is de Europese maand van de Cyber Security. Het is al de tiende keer dat de EU in de maand oktober aandacht vraagt voor veiligheid op het internet, zie cybersecuritymonth.eu. Een van de thema’s dit jaar is Phishing, een vorm van digitale oplichting. De Kamer van Koophandel heeft er een prima leesbaar artikel over geschreven. “Think Before U Click!” is een waarschuwing die op de Europese site staat en dat zomaar klikken geldt niet alleen voor mail.

Phishing niet alleen via websites

Phishing gebeurt ook via WhatsApp, QR-codes en onveilige websites. Let er bij het bezoek aan websites op dat er een slotje op de site staat. Geen 100% garantie , maar wel grotere zekerheid dat je een veilige website bezoekt. Blijf vooral alert.

Steeds meer wachtwoorden

Bij veilig internetten hoort ook de keuze van wachtwoorden. Je hebt er vaak veel! Hoe vaak gebruik je hetzelfde wachtwoord? Tip: gebruik voor elk programma een ander wachtwoord.

Hoe moeilijk is je wachtwoord? Tip: kies een lang wachtwoord dat niet makkelijk te raden is. [Expert-tip: kies een wachtwoord dat jezelf niet kunt onthouden!]

Voor al die wachtwoorden kan je gebruik maken van een wachtwoordenprogramma, erg handig! De Consumentenbond heeft in augustus 2022 een artikel gepubliceerd met de resultaten van het testen van 20 verschillende gratis en betaalde wachtwoordmanagers.

Veilig internetten: tips

Op de website veiliginternetten.nl staan veel tips. Snuffel eens rond op deze site om te zien hoe makkelijk het is jezelf beter te beveiligen. Deze week, aan het eind van de cybersecuritymaand, is daar de campagne ‘Woensdag Ongehacktdag’ gestart. Een wekelijkse tip voor veilig internet, de eerste tip gaat over inloggen in twee stappen.

Nieuws, Tips
veilig internetten, veiligheid, wachtwoorden