Slimme verlichting is 10 jaar oud

Rond 2012 startte Philips met Hue-lampen: lampen die op afstand bestuurbaar zijn. De belofte: technologie waarmee je je leefomgeving aangenamer kunt maken. We waren direct geïnteresseerd en bestelden een startpakket. Duurde nog een paar maanden voordat de lampen er waren.

En, aangenamere leefomgeving?

Een beetje wel. Op afstand bestuurbare lampen zijn een voorbeeld van technologie die zich aanpast aan je leefpatroon. Een eenvoudig voorbeeld daarvan is dat de lampen aangaan wanneer het schemert. En dat varieert gedurende het jaar maar je hoeft niets in te stellen. Een iets ingewikkelder voorbeeld is dat bepaalde lampen in je huis aan kunnen gaan wanneer je ’s nachts met je auto de straat in rijdt. Ziet je huis er niet zo verlaten uit.

Werkt het allemaal nog steeds?

Verrassend: een groot deel van de lampen uit 2012 werkt nog steeds! Best degelijk spul dus. Omdat die lampen direct in 2012 al software-updatebaar waren zijn ze bij de tijd. Belangrijke architectuurbeslissing waarmee de levensduur van lampen vergroot wordt. Het zorgt voor een duurzamer product.

Wat is de volgende stap?

Ten eerste komen er nieuwe en mooiere slimme lampen. 10 jaar geleden was er één type lamp. Nu zijn er veel meer. Ook armaturen waarin vaste slimme lampen zitten. Maar belangrijker is dat die slimme lampen beter onderling zullen samenwerken.

Nieuws