Updates noodzakelijk? De getallen!

We updaten onze websites dagelijks. Waarom? Meestal omdat in updates beveiligingslekken gedicht worden, maar ook omdat er verbeteringen in zitten. Zo blijven de websites veilig en bruikbaar.

Elke dag updaten: is dat wel nodig?

WordPress heeft niet dagelijks een nieuwe versie. De grotere WordPress-versies verschijnen een paar keer per jaar. Elke maand zijn er kleine updates met herstelde fouten en gedichte beveiligingslekken. Maar van vele WordPress-plugins – denk aan plugins zoals formulieren, het tonen kaarten en geavanceerd zoeken – is er regelmatig een update. Door de flinke lijst plugins die we gebruiken is er daardoor elke dag werk aan de winkel.

Het is nodig elke dag (ok, binnen een paar dagen!) elke website up to date te houden. Het motto is “Pas op, de vijand luistert mee!“. We willen voorkomen dat kwaadwillenden via een bekend beveiligingslek (een lek waarvoor al een update bestaat) binnenkomen. Daarom geldt de regel: als een update beschikbaar is, moet ie zo snel mogelijk ge├»nstalleerd worden.

Even wat getallen

  • 43% van alle websites in de wereld gebruikt WordPress.
  • Per dag komen er 500 WordPress-websites bij.
  • 9% van alle webwinkels in de wereld gebruikt WooCommerce, een onderdeel van WordPress.
  • Elke 22 minuten wordt er een WordPress-website aangevallen.
  • 4,7 miljoen aanvallen per jaar op WordPress-websites.
  • Gerapporteerde kwetsbaarheden betreffen in 92% van alle gevallen plugins.
  • Het updaten van plugins is daarmee van belang om websites veilig te houden.

Hoe gaat dat updaten?

Gelukkig hebben we hulpmiddelen; met de hand updaten – zo begonnen we! – is niet meer te doen. Ons centrale dashboard laat de updates die klaarstaan zien. Na wat testen, installeren we de updates. Gaat meestal goed, soms doen we wat herstelwerk.

Nieuws, Veiligheid
security, veilgheid, wordpress