Waarschuwing cryptospeculatie

Sinds vier jaar is Wieswies ook betrokken bij het Blockchainlab Drenthe. Dat lab volgt de nieuwe ontwikkelingen in blockchaintechnologie. Die technologie wordt gebruikt voor onder andere Bitcoin en Ethereum. Dat zijn zogenaamde ‘cryptomunten’.

Explosieve koersstijging

Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten hebben een wisselkoers t.o.v. reguliere valuta zoals Euro en US dollar. Die wisselkoers is sinds de start explosief gestegen. Waar je in oktober 2009 voor 1 US dollar ruim 1300 Bitcoins kon krijgen, moet je in mei 2021 voor 1 Bitcoin ongeveer US$ 35.000 inwisselen.

Speculatie en volatiliteit

Het is duidelijk dat deze explosieve koersstijging de sterke interesse van beleggers had en heeft. Het beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin vereist echter een sterke maag. De koersschommelingen zijn spectaculair. Of, dramatisch wanneer je op het verkeerde moment instapt.

Recente interesse

De interesse in Bitcoin en andere munten is het laatste half jaar gegroeid omdat de koers na een eerdere zwakke periode sterk steeg. Een negatieve rente op spaartegoeden bij banken wakkert dit verder aan. Geen wonder dat mensen overwegen een deel van hun geld in dit soort munten te beleggen.

Waarschuwing

Beleggen een sterk schommelende markt is iets voor professionals. Die werken meestal met een lange-termijnpositie, spreiden hun risico’s en bereiden zich minutieus voor. De consument die met mooie beloftes wordt gelokt (‘snel winst met gratis geld’) wint meestal niets. Algemene tip: klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat vast ook. Doe het dan niet. Kijk ook even op bcld.nl/oplichting.

Nieuws, Tips
blockchain, crypto