Matomo, alternatief voor Google Analytics

Sommige van onze klanten zweren bij Google Analytics. De mogelijkheden van GA zijn uitgebreid. Maar niet iedereen wil daar gebruik van maken en niet iedereen wil het bezoek aan je eigen website laten zien aan Google. Daarom gebruiken we steeds vaker een alternatief.

Zijn gratis diensten wel gratis?

Google Analytics is in de ogen van veel mensen een gratis dienst van hoge kwaliteit. Je zou wel gek zijn die niet te gebruiken. Het is echter de vraag hoe Google het team dat GA ontwikkelt financiert. En als GA zo goed is, dan is het ontwikkelteam waarschijnlijk van bovengemiddeld niveau. Die mensen verdienen dan een goed salaris. Waar komt dat geld vandaan?

Data verzamelen en verkopen

Google verzamelt data en verkoopt dat aan bedrijven die willen weten waar mensen naar zoeken. Google Analytics speelt daar een rol in. Ook al is het geanonimiseerd, het vastleggen van het bezoek aan je website met de daarbij horende zoektermen past prima in het bedrijfsmodel van Google.

Geen probleem, toch? Of juist wel?

Je kunt na bovenstaande denken dat er geen probleem is: jij hebt als website-eigenaar een goed inzicht in het verkeer naar je website en Google heeft data om te verkopen. Er is een groeiende groep mensen die hier toch bezwaar tegen heeft. Je kunt namelijk niet bepalen wat Google doet met de verzamelde data. Ze kunnen het ook verkopen aan partijen waar je het zelf niet aan zou verkopen. Denk aan regeringen waarmee je het niet eens bent. Of aan politieke stromingen waar je je niet mee verbonden voelt.

Controle met Matomo

Door de data niet te delen met Google maar met een webstatistiek-programma zoals Matomo te verzamelen, hou je controle over je bezoekdata en bied je meer privacy voor je bezoekers. Matomo kun je zo installeren dat alle data op je eigen webserver blijft staan en niet gedeeld wordt met centrale servers. Meer respect voor privacy en toch inzicht in je bezoekcijfers!

Tips