Veiliger inloggen met Passkey

Voor wie het lastig vindt om alle verschillende wachtwoorden te onthouden is er goed nieuws: Passkey. Een Passkey is een vorm van authenticatie waarmee je snel accounts kunt aanmaken en inloggen, zonder dat je minder veilige wachtwoorden hoeft te gebruiken. Want: iedereen kent de adviezen om voor elke website een ander wachtwoord te gebruiken, maar ook om een wachtwoord te gebruiken dat niet makkelijk te raden is. En dat zorgt soms voor een hele administratie. Passkey biedt de oplossing!

Privésleutel

Cruciaal bij de passkey-beveiliging is de bescherming van de privésleutel. Deze sleutel is opgeslagen op je eigen apparaat en wordt beschermd door de eigen biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning, of door het invoeren van je apparaat PIN-code. Dit betekent dat zelfs als iemand toegang krijgt heeft tot je persoonlijke apparaat, ze nog steeds die extra verificatiestap moeten doorlopen om toegang te krijgen tot de privésleutel.

Veiligste methode

Niets is 100% waterdicht. Maar het hacken van een passkey is erg moeilijk. Ten eerste moet je toegang hebben tot het apparaat waarop de privésleutel is opgeslagen. Ten tweede is het (bijna) onmogelijk om je biometrische login (vingerafdruk of gezicht) na te maken. Daarom zijn passkeys veel veiliger dan traditionele methoden. Zelfs veiliger dan een wachtwoord met twee-factor-authenticatie.

Toekomst

Nog lang niet alle websites en apps zijn klaar voor deze nieuwe techniek. Maar het is zeker dat passkeys in de toekomst de nieuwe standaard worden voor veilige en gebruiksvriendelijke online authenticatie.

Meer informatie is te lezen op www.aboutprivacy.nl

Tips, Veiligheid
veiligheid, wachtwoorden