Verminder stroomgebruik apparatuur

Minder stroom en gas verbruiken gaat ook op voor het computergebruik. Een computer of laptop staat vaak de hele dag aan. We geven een aantal tips om het stroomverbruik van je computerapparatuur terug te dringen.

Stel je computer extra zuinig in

Het beeldscherm is de grootste energievreter van je computer. Kleinere beeldschermen gebruiken minder dan grote. Ook het verminderen van de brightness en het contrast zorgt voor een energiebesparing. Windows- en Apple-computers hebben een energiezuinige of eco-modus, te vinden bij energiebeheer of systeemvoorkeuren. Deze modus zorgt ervoor dat je beeldscherm en hele computer snel overschakelen in de slaapstand als zij niet worden gebruikt. Vooral het stroomverbruik van monitoren kun je zo flink terugdringen.

Een laptop verbruikt minder stroom dan een pc

Een laptop verbruikt 50% minder stroom dan een desktop, volgens berekening van Milieu Centraal. Laptops zijn ontworpen op effici├źntie, de batterij moet zo lang mogelijk meegaan. Kies je voor een desktop? Kies er dan eentje met een gunstig stroomverbruik. Een tablet verbruikt trouwens nog minder energie dan een laptop.

Weg met de screensaver

Screensavers besparen meestal geen energie. Een bewegende screensaver gebruikt meer energie dan tekstverwerken. Houd daarom de achtergrond die verschijnt als je niet achter je computer zit zo simpel mogelijk.

Zet de computer echt uit

Het is makkelijk om de apparatuur in stand-by te laten staan, maar het verspilt veel energie. De computer gebruikt nog steeds een klein beetje energie als hij wel uit is, maar nog steeds met zijn stekker in het stopcontact zit. Een stekkerdoos met schakelaar maakt het echt uitzetten van je hardware makkelijker. Plug al je hardware (printers, scanners, routers, luidsprekers) hier in en schakel de stekkerdoos elke avond uit. 

Tips