Zoeken en niet gevolgd worden

Steeds vaker gebruikten we een alternatief voor Google Search maar vanaf vandaag is DuckDuckGo de standaard zoekmachine-extentie in onze browsers. Waarom zou je van het zoeken bij Google afstappen? Nou, vooral omdat je dan minder gevolgd wordt tijdens het zoeken.

Wat is ‘volgen’?

‘Volgen’ betekent dat Google opslaat waar je naar zoekt, wanneer je dat deed, op welke link je hebt geklikt en vervolgens die informatie deelt met andere partijen, bijvoorbeeld een bedrijf dat een advertentie heeft geplaatst bij Google. Bekijk in je Google Account bij ‘Gegevens en personalisatie’ wat Google van je weet.

Gratis is toch mooi?

Het businessmodel van Google is gebaseerd op het verkopen van de data over gebruikers. Om die inkomsten te genereren biedt Google zeer aantrekkelijke onlinediensten. Supergelikt zoeken, een ongeëvenaarde kaarten- en navigatiedienst en een krachtige e-mailservice die gratis is. De keerzijde van die gratis diensten is dat je gebruiksgegevens ‘verkocht’ worden.

Is er een alternatief?

Zeker. Voor zoeken kun je bijvoorbeeld gebruik maken van DuckDuckGo. We weten nog niet of het helemaal zo goed is als Google Search maar de eerste ervaringen zijn positief. Een vergelijkende test hebben we nog niet gedaan. DuckDuckGo belooft dat het geen data over je zoekgedrag opslaat. Ze liggen onder een vergrootglas.

Hoe verdient DuckDuckGo dan geld?

Hé, dat is vreemd. DuckDuckGo verdient zijn geld met …advertenties. Dat lijkt toch akelig veel op Google. Toch is er een groot verschil. DuckDuckGo kijkt alleen naar het zoekwoord dat je intikt en kiest op basis van dat zoekwoord een bijpassende advertentie. Daarbij worden je persoonlijke gegevens niet opgeslagen. Hierdoor maak je wat anoniemer gebruik van het web.

Tips
zoeken